We wonen nu een stuk levendiger dan tot vorig jaar. Op de Sterrenboschlaan passeerden alleen buren, met enige regelmaat bestelbusjes en sporadisch iets groters. Maar zelfs de vuilniswagen kwam de straat niet in en de gemeente strooide er ’s winters nooit. Rustig, erg rustig.
De Dwarskade is deel van de gemeentelijke hoofdfietsstructuur en ingericht als fietsstraat. We kijken uit op het Dwarsdiep, dat parallel loopt en wordt gerekend onder de ‘linten die dienen als dorpsontsluiting’. De huidige groenstrook daartussen was ooit een echt diep met vervoer van turf, landbouwprodukten en grondstoffen voor de glasindustrie. Maar dat is al lang geleden gedempt en die industrie is ook al geruime tijd verdwenen. Bedrijvigheid en logistiek zijn gebleven en mensen moeten ook nog steeds hierlangs op weg naar werk, school, winkels, enzovoort. Dus zien wij nu wielen, heel veel wielen.
En bij die wielen horen een heleboel namen. Leuk om dat eens op te sommen (zonder de illusie te hebben volledig te zijn).
Laat ik klein beginnen. Over de fietsstraat komen gewone fietsen, e-bikes, kinderfietsen, racefietsen, mountainbikes, fatbikes, stepjes, scootmobielen, driewielfietsen, trike-ligfietsen, snorfietsen, scooters, brommers, randonneurs, tandems, duofietsen, bakfietsen. Met daarachter ook diverse fietskarren. Achterop een driewielfiets kan nog een rollator hangen en dat zijn dan 3 + 4 = 7 wielen. Bijna allemaal gespaakte wielen.
Uiteraard passeren er een heleboel trekkers, rijdend voor boeren, loonbedrijven of aannemers. Meestal transporttrekkers, soms smalspoortrekkers, heel soms zelfs een kniktrekker. In het weekend ook nogal eens old timers en tussendoor diverse minitrekkers. Je staat werkelijk versteld hoeveel karren of machines daar achter- of aangehaakt kunnen worden. Platte wagen, kipper, opraapwagen, melkwagen, giertank, beregeningshaspel. Om de grond te bewerken: cultivator, schijveneg, rotorkopeg, wentelploeg, diepgronder, schoffelmachine, frees, wals, zaaimachine, pootmachine, kunstmeststrooier, mestinjector, veldspuit. En om de opbrengst van het land te halen: rotormaaier, klepelmaaier, graskeerder, maaidorser, maishakselaar, balenpers, loofklapper, aardappelrooier, bietenrooier, uienrooier, spruitenrooier. En dan nog diverse andere machines: heftruck, verreiker, shovel, bulldozer. Wat er daarnaast nog op het boerenerf rondrijdt, komt niet voor onze deur langs.
Er is hier zelfs nog openbaar vervoer. Twee maal per uur een streekbus. De vertrouwde diesel hoor je op tijd aankomen, de nieuwe elektrische zijn bijna geruisloos. Verder de hele dag door taxibusjes, personenbusjes, taxi’s, van tijd tot tijd een toerbus. En in het seizoen de museumtrein, soms getrokken door een stoomloc, soms door een dieselloc.
Dan een eindeloze stroom woon- en werkverkeer: personenauto, werkbus, bestelwagen, pick-up, motorfiets, motorfiets met zijspan, scooter. Waar dan weer van alles achter kan hangen: bakwagen, plateauwagen, autotransporter, motortrailer, machinetransporter, huifaanhanger, kipperaanhanger, boottrailer, schaftwagen, paardentrailer. De gemeente houdt onze leefomgeving bij met vuilniswagen, kolkenzuiger, strooiwagen, straatveger, grasmaaier. Hulpdiensten laten zich zien en horen: politieauto, arrestantenbusje, ambulance, autobrandspuit, hoogwerker, ladderwagen, hulpverleningswagen, bergingsvoertuig, lijkwagen. In vakantietijd: camper, caravan, vouwwagen. Een reeks machines: heftruck, graafschop (1-11 ton), wieldumper (0,5-15 ton), schranklader (1-4 ton). Geregeld een telescoopkraan en voor de bouw van de windturbines een gigantische superkraan (10-5000 ton). Soms rijdt er iets van het genoemde op rupsbanden.
En uiteraard een heleboel vrachtverkeer. Tankauto, melkauto, koelwagen, kipper, vrachtwagen met aanhanger. En alle variaties van vrachtwagen-met-oplegger, aka truck & trailer: platte oplegger, gesloten oplegger, huifoplegger, schuifzeiloplegger, containerwagen, kipperoplegger, onderlosser, sluiskipper, walking floor, kastentrailer, tankoplegger, bulktrailer, autotransporter, koeltrailer, binnenlader-oplegger, uitschuifbare semi-dieplader, dieplader. Desgewenst met een telescopische kraan erop of een meeneemvorkheftruck eraan. En voor het grote werk de LZV-combinatie.
Als in de tijd van de hunebedbouwers, aka nieuwe steentijd, het wiel niet was uitgevonden, zou het nu aan het Dwarsdiep akelig stil zijn geweest… Maar we klagen niet, want files zijn er hier eigenlijk alleen als de Buunerbrug opengaat voor de pleziervaart. En het was heel leuk om al die namen voor al die duizend wielen eens bij elkaar te zoeken – die echt hier allemaal een keer voorbijgekomen zijn.