Vergeleken met een inductiekookplaat, vaatwasser, wasmachine of waterkoker valt het wel mee, maar ongemerkt gebruiken computers meer stroom dan je denkt. Monitoren, videokaarten en fans zijn grootverbruikers in het klein, vooral omdat ze makkelijk de hele dag aan kunnen staan. Daarom kan de slaapstand van je bak met chips nuttig zijn.
Iedere desktopcomputer heeft wel een hulpprogramma voor energiebesparing. Bij mijn KDE Plasma desktop-omgeving zit dat bij Systeeminstellingen > Hardware > Energiebeheer. Daarachter gaat Power Devil schuil, een daemon waarmee je het energiebeheer configureert. Er valt het nodige in te stellen.
Daarnaast kun je ook handmatig je systeem in slaap brengen. Daar zijn twee manieren voor: ‘suspend’ (of ‘slaap’) en ‘hibernate’ (of ‘winterslaap’). De eerste methode bewaart de actieve sessie in het RAM-geheugen, de tweede slaat die op op de harde schijf. De tweede methode lijkt nogal eens problemen te geven. Op mijn computer (Kubuntu 24.04) werkt ‘ie gewoon niet – en dat geeft dan dus ook verder geen problemen. 🙂 Je computer laten slapen via ‘suspend’ doe je met dit commando:
systemctl suspend
Simpel dus. Je kunt daar een menu-item voor aanmaken met kmenuedit en daar dan een sneltoets aanhangen. Zo laat ik met Ctrl+Meta+S mijn computer slapen. Zodra toetsenbord of muis worden gebruikt start alles weer op.
Desgewenst kun je het scherm laten vergrendelen wanneer de computer in slaap-modus gaat, via Systeeminstellingen > Werkomgeving > Scherm vergrendelen. Bij het weer starten kom je dan op het inlogscherm.
LET OP. De instellingen van Power Devil en het handmatig naar slaap-modus gaan bijten elkaar. Òf je laat de slaapstand automatisch via Power Devil lopen, òf je doet dat handmatig. Als Power Devil hiervoor actief is en je zet je systeem vervolgens handmatig op slaapstand, dan zal, voorbij de bij Power Devil ingestelde tijd, bij het weer starten de computer gewoon een volle systeemherstart doen.